Metalen in buizen

Klank in een fluit wordt in grote mate bepaald door de buis. Bepalend daarbij is het gekozen metaal en zijn fysieke eigenschappen (o.a. hardheid dichtheid soortelijk gewicht).
 

metal 925


Eerste gehalte zilver:
Het meest gebruikte edelmetaal in de fluitbouw. Het zilver bestaat uit een legering van 925 delen zuiver zilver en 75 delen koper. Dit laatste metaal is nodig om het hardheid te geven zodat we het in gebruiksvoorwerpen kunnen verwerken. Zilveren Eloy dwarsfluiten hebben een wanddikte van 0,35mm, resulterend in een warm en helder geluid dat draagt en makkelijk moduleert. De kopstukken hebben een iets dikkere wand: 0,38mm. Dit waarborgt een evenwichtig gebalanceerde klank zonder verlies van kwaliteit in zowel het hoge als het lage register.

 

metal noble

 

Edel zilver:
Deze zilver legering wordt speciaal voor Eloy dwarsfluiten gemaakt. In plaats van koper als toegevoegd metaal heeft Eloy flutes na onderzoek gekozen om geen onedele metalen als bijzet in deze legering te gebruiken. De verhoudingen in Edel zilver zijn 850 delen zilver en 150 delen edel metaal, waaronder merendeels goud. De precieze samenstelling van de 150 delen die toegevoegd worden aan de smelt maken we niet bekend, maar de invloed die dit heeft op de klank is duidelijk waarneembaar: Het Edel zilveren klankbeeld geeft een “fluwelige”afronding aan het timbre. Bijkomend voordeel is dat het oppervlak van deze buis niet kan oxideren en dus zijn glans behoudt.

 

metal gold


14 Karaat roodgoud:
De dichtheid en hardheid van goud zijn groter dan die van zilver en geeft als resultaat een warme en volle donkere klank.

 

metal mokume


Mokumeum©:
Een fluit gemaakt uit Mokumeum© geeft een speciaal, zeer eigen en uniek klank beeld. Mokumeum© wordt geleverd in twee uitvoeringen: 925 zilver met 14 karaats roodgoud en 925 zilver met 14 karaats Palladium witgoud. Normaal gesproken worden metalen in de smelt homogeen gemengd tot een legering. Bij Mokumeum© worden de metalen langs elkaar vermengd. Deze aan het oppervlak zichtbare heterogene vermenging geeft een speciale hard- en dichtheid aan het metaal. Ook het bewerken hiervan tot een buis veranderd de specifieke eigenschappen van de afzonderlijke edelmetalen componenten waaruit Mokumeum© is opgebouwd. Het resultaat is een samengaan van de klankeigenschappen die bij zilveren en gouden fluiten te vinden is. Zowel het heldere warme geluid van zilver als de donkerdere volle toon die bij goud te vinden is komen hier bijeen. Als bijkomende eigenschap komen de expressieve boventonen extra naar voren resulterend in een briljant en kleurrijk timbre. Het klankspectrum van een instrument uit Mokumeum© is uniek en kan met geen andere fluit vergeleken worden!


Mokumeum©

mokumegane jp

Een fluit gemaakt uit Mokumeum© geeft een speciaal, zeer eigen en uniek klank beeld. Mokumeum© wordt geleverd in twee uitvoeringen: 925 zilver met 14 karaats roodgoud en 925 zilver met 14 karaats Palladium witgoud.

Normaal gesproken worden metalen in de smelt homogeen gemengd tot een legering. Bij Mokumeum© worden de metalen langs elkaar vermengd. Deze aan het oppervlak zichtbare heterogene vermenging geeft een speciale hard- en dichtheid aan het metaal. De techniek is afgeleid van de damasten messen en zwaarden uit het Perzië van meer dan 2000 jaar geleden.

Ook het bewerken hiervan tot een buis veranderd de specifieke eigenschappen van de afzonderlijke edelmetalen componenten waaruit Mokumeum© is opgebouwd. Het resultaat is een samengaan van de klankeigenschappen die bij zilveren en gouden fluiten te vinden is. Zowel het heldere warme geluid van zilver als de donkerdere volle toon die bij goud te vinden is komen hier bijeen. Als bijkomende eigenschap komen de expressieve boventonen extra naar voren resulterend in een briljant en kleurrijk timbre. Het klankspectrum van een instrument uit Mokumeum© is uniek en kan met geen andere fluit vergeleken worden!

Mokumeum© : Mokume gane in fluitenbuis:

Een buis gemaakt met de Mokume gane techniek heeft een unieke opbouw: geen tweede fluit zal er hetzelfde uitzien en door de unieke samenstelling van de buis ook een heel eigen klank geven. Dit concept is geoctrooieerd en alleen in Eloy dwarsfluiten terug te vinden.
De Eloy dwarsfluiten gemaakt uit Mokumeum© zijn steeds weer eenmalig in hun individuele uitvoering. De manier waarop de buis is samengesteld is bij elk instrument verschillend en geeft het een eigen persoonlijkheid. Fluitisten met een Eloy Mokumeum© fluit zullen veel in elkaars instrument herkennen, maar als bij mensen is er geen tweede en kunnen unieke eigenschappen aan elke fluit toegewezen worden.
De Eloy Mokumeum fluiten zijn niet alleen uniek in hun klank, maar ook in hun uiterlijk. De tekening op het oppervlak van de buizen is als een vingerafdruk eenmalig. Om een fluit te verzekeren heb je eigenlijk het serie- nummer niet nodig; een foto volstaat!